Zweethut voor vrouwen

Bezinnen in verbinding met het ritme van de natuur
Tijdens de Zweethut voor vrouwen heb je een moment van inkeer en bezinning op wat je raakt in je leven, waar je staat en hoe je je leven richting wilt geven. Je verbindt je innerlijke krachten die in je werken met:

 • midwinter (stil staan, essentie, wat laat je achter je en wat ligt in het vooruit zicht). De Zon staat op het laagste punt. We staan in de donkere nacht en keren ons weer naar het licht. De zon is weer op weg om de aarde te verwarmen, zodat de zaadjes kunnen kiemen. 
 • Lente (ontwaken, balans, vruchtbaarheid) Het Licht groeit. We zijn op eg naar de lichtste tijd van het jaar. De Lente is één en al ontwaken en openbarsten. Het is nieuw en fris en vol belofte. Alles krijgt weer kleur en er is weer van schoonheid te genieten. Dit ontwaken gaat met horten en stoten. Wat tevoorschijn komt is nog kwetsbaar en heeft onze aandacht nodig.
 • midzomer (vieren, rijpen, vol zijn). We vieren dat het de langste dag van het jaar is en de Zon op het hoogste punt staat. De warmte van de Zon voor het rijpen van de vruchten en het koesteren van ons lichaam.
 • Herfst (oogsten, laten gaan, terugkijken) We zijn op weg naar de donkerste tijd van het jaar. De Herfst is kleurrijk, aards en overvloedig. De vruchten zijn rijp en klaar om geoogst te worden. In de vruchten zitten de zaken die weer nieuw leven brengen in de Lente. 

Innerlijk ontwikkelen en mobiliseren van kracht en steun
Je innerlijke ontwikkeling maar ook het mobiliseren van kracht en steun voor dierbaren/collega’s en de wereld hebben een plaats op deze dag. Het is een dag voor jezelf met andere vrouwen buiten in de natuur. Op deze dag werk ik met verschillende werkvormen die verdiepen en balans brengen zoals lijfwerk, meditatie en zang.

Wat gaan we doen?
We hakken het hout, sjouwen de stenen naar de vuurplaats en bouwen het vuur op. Als de stenen roodgloeiend zijn, brengt de vuurvrouw de stenen één voor één in de hut. De hut is gemaakt van 16 wilgentakken die als een koepel samengebonden zijn.

Ritueel in de zweethut
Het ritueel in de zweethut geeft richting aan, is verbonden met de 4 elementen en het levenswiel met de vier windrichtingen:

 • westen (zwart-herfst-aarde) het terug kijken, oogsten en laten gaan.
 • noorden (wit-winter-lucht) het stil worden, de oneindigheid en de ontmoeting met helpers, voorouders of krachtdieren
 • oosten (geel-lente-water) wat nieuw is en naar buiten wil komen.
 • zuiden (rood-zomer-vuur) de kracht voor jezelf, je dierbaren en de wereld.

Vragen, gevoelens en gedachten laten we opkomen en delen we:

 • Wat wil je laten gaan?
 • wat is het nieuwe in jou? 
 • Wat wil je bekrachtigen?

Samen worden we stil, spreken ons uit en luisteren naar de krachten van de natuur en onze Voorouders. Je ervaart wat je nodig of te geven hebt en dat je onderdeel bent van een groter geheel.

Praktische informatie

Data:                      18 maart Lentehut, 3 juni Zomerhut, 25 november Herfst/Winterhut
Tijd:                        11.00 tot ongeveer 19.30 uur.
Locatie:                 Lijster en de Vink in Langbroek 
                               (gelegen tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijn
                              met een grote moestuin, een boomgaard, weilanden en poelen)
Kosten:                 €95,- per persoon
Groepsgrootte: maximaal 12 personen

Bel of mail als je deel wilt nemen. Vooraf neem ik telefonisch contact met je op om te bespreken waar je staat in je leven. Je ontvangt na de inschrijving een brief met praktische informatie.